Bogaerts Architectuur & Interieur bvba

IJZERMAGAZIJN

Zoutwerf 7-8, Mechelen

Opdrachtgever Stevens - Op De Beeck Bonheiden

Transformatie van een groothandel in ijzerwaren tot 10 loft - appartementen.

Jaar 2002 

Een gebouwencomplex gelegen aan de Zoutwerf langs de Dijle te Mechelen deed jaren dienst als groothandel in ijzerwaren. In 2000 gaven de nieuwe eigenaars de opdracht om de gebouwen te transformeren tot casco loft - appartementen voor verkoop. 

De voormalige magazijnen van ‘t IJzermagazijn bestaan uit drie gebouwen, twee achteraan gelegen en een waardevol historisch pand aan de straat.De werkplaats tussen de drie gebouwen was volledig overdekt. 

De stalen dakspanten die het dak van de vroegere werkplaats droegen bleven bewaard, zij symboliseren het dak van de gemeenschappelijke buitenruimte. 

De bestaande gebouwen werden gerenoveerd met een maximaal behoud van de draagstructuur, bakstenen binnen - en buitengevels, betonnen draagvloeren en kolommen bleven bewaard of hersteld. Ook met de nieuwe toevoegingen zoals de stalen terrassen en het aluminium buitenschrijnwerk werd getracht het industriële karakter te versterken. 

De realisatie van dit project toont aan dat herbestemming van industriële gebouwen zeker een meerwaarde kunnen leveren voor het wonen in de staden bijdraagt tot de herkenbaarheid van zijn gebouwen. 

Dit project ontving de prijs Mechelen stedelijke stadsverfraaiing 2003.