Bogaerts Architectuur & Interieur bvba

ARSENAAL/LAZARUS

Hanswijkstraat, Mechelen

Opdrachtgever Stadsbestuur Mechelen

Renovatie van het theaterhuis ARSENAAL/LAZARUS

Jaar 2004

Het theater Arsenaal/lazarus gelegen naast de Hanswijkkerk deed vroeger dienst als parochiecentrum en werd later omgevormd tot het Mechels Miniatuur Theater, nu genaamd theaterhuis Arsenaal/lazarus. 

In Mei 2003 werd het theater gesloten omdat het niet meer voldeed aande veiligheidsvoorschriften van de brandweer. De voornaamste reden had betrekking op de toegankelijkheid, de compartimentering en de vluchtwegen. 
Een nieuwe ingang langs het Dijlepad in de Kruidtuin met een brug over de Dijle als publieke hoofdingang en vluchtweg bleek de ultieme oplossing.
Het theater onderging een totale ommekeer, alle functies werden herschikt binnen de bestaande structuur van het gebouw. Vanuit het park kom je via een brug in de ontvangsthal waar een brede trap het publiek naar het theater leidt. 

Het creëren van een centrale traphal vormt zowat de grootste ingreep die alle ruimtes verbindt, de benedenzaal wordt geschikt gemaakt voor nieuwe experimenten op vlak van theaterkunsten of is als feestzaal te gebruiken. De gevel van de benedenruimte langs de Dijle werd voorzien van grotere glaspartijen waardoor het mogelijk werd om er een foyer over twee verdiepingen in onder te brengen met een prachtig uitzicht op het stadspark. 

Ook de theaterzaal werd omgekeerd, het speelvlak sluit zich nu aan bij de Hanswijkstraat wat laden en lossen van materiaal vergemakkelijkt.Een wegneembare tribune waar vroeger het speelvlak was geeft de mogelijkheid om de zaal vrij te gaan gebruiken. De wanden van de zaal werden vrijgemaakt tot de ruwe baksteen, een afwerking die de theatermakers hadden gevraagd voor de akoestiek en de materiaalexpressie.

Geen radiatoren tegen de wanden maar stralingspanelen boven het vaste plafondgrid. De zwevende zaalvloer bestaat uit eenvoudige, geschilderde vezelplaten.

Beide zalen zijn rechtstreeks verbonden via een trap in een akoestisch afgesloten sas en verbindt de wachtruimte van de acteurs met de loges op het kelderniveau. 

De vroegere cafetaria langs de Hanswijkstraat werd een foyer voor personeel en medewerkers, de bureelfuncties werden behouden.