NATUURPUNT

Coxiestraat 11, Mechelen

Opdrachtgever  Natuurpunt VZW

 

Kantoren voor het Nationaal Secretariaat Natuurpunt VZW

 

Jaar 2007

 

ism Architektenkoöperatief bvba

 

In 2000 kocht Natuurpunt VZW de gebouwen van de voormalige Kopergieterij PAS in de Coxiestraat te Mechelen om er de kantoren van het Nationaal Secretariaat Natuurpunt VZW in onder te brengen.

 

Natuurpunt VZW koos bewust voor deze locatie, dicht bij het trein -  en busstation van Mechelen. Het koos ook voor een renovatie van een bestaand pand in plaats van een nieuwbouw.

Voor Natuurpunt moest het gebouw vooral de geest van Natuurpunt uitstralen:

een ecologisch project waarbij een laag energieverbruik, duurzame materialen en functionaliteit dienen verenigd.

 

De woning ernaast werd afgebroken om de oorspronkelijke zijgevel terug vrij te maken. Zo ontstond er gelijkvloers een ontsluiting met het hoofdgebouw en een nieuw volume op de verdieping.

 

Het bestaande gebouw werd maximaal gerenoveerd waarbij draagstructuur, bakstenen binnen - en buitengevels, gewelven, gietijzeren kolommen zoveel mogelijk intact bleven of hersteld. Ook met de nieuwe toevoegingen zoals de gepolierde betonnen vloeren en het stalen buitenschrijnwerk werd getracht het industriële karakter te versterken.

 

Achter de zuid gerichte straatgevel werd over de volledige hoogte van het gebouw een atrium met glazen dak van enkel glas en een nieuwe binnengevel van isolerende beglazing gemaakt. Het is enerzijds bedoeld als overgangsruimte tussen straat en kantoren anderzijds als gecontroleerde thermische buffer.

 

Het nieuwe secretariaat biedt ruimte voor 80 medewerkers. Het gebouw was in zijn bestaande vorm te klein en daarom werd er bovenop het gebouw een nieuw dakvolume voorzien dat dienst doet als vergaderzaal en refter met aansluitende dakterrassen.

 

Er werd maximaal aandacht besteed aan de thermische isolatie van het gebouw, een comfortabel en gezond binnenklimaat mede via energievriendelijke technieken.

 

Natuurpunt VZW is, als eerste in België, door de Europese Commissie erkend als Greenbuilder-partner door haar inspanningen. Ze mag ook het GreenLight-logo gebruiken voor haar energie-efficiënte verlichting.

 

 

BOGAERTS ARCHITECTUUR & INTERIEUR bvba

Contact

Bogaerts Architectuur & Interieur bvba

Goswin de Stassartstraat 29 - 2800 Mechelen

 

Herman Bogaerts Architect

015 33 70 50  -  0475 25 04 83

herman.bogaerts@bogaerts-architecten.be

 

Els De Smet  Interieurarchitect

015 33 70 50  -  0477 90 77 56

els.de.smet@bogaerts-architecten.be

 

Opdrachtgever  Natuurpunt VZW

 

Kantoren voor het Nationaal Secretariaat Natuurpunt VZW

 

Jaar 2007

 

ism Architektenkoöperatief bvba

 

In 2000 kocht Natuurpunt VZW de gebouwen van de voormalige Kopergieterij PAS in de Coxiestraat te Mechelen om er de kantoren van het Nationaal Secretariaat Natuurpunt VZW in onder te brengen.

 

Natuurpunt VZW koos bewust voor deze locatie, dicht bij het trein -  en busstation van Mechelen. Het koos ook voor een renovatie van een bestaand pand in plaats van een nieuwbouw.

Voor Natuurpunt moest het gebouw vooral de geest van Natuurpunt uitstralen:

een ecologisch project waarbij een laag energieverbruik, duurzame materialen en functionaliteit dienen verenigd.

 

De woning ernaast werd afgebroken om de oorspronkelijke zijgevel terug vrij te maken. Zo ontstond er gelijkvloers een ontsluiting met het hoofdgebouw en een nieuw volume op de verdieping.

 

Het bestaande gebouw werd maximaal gerenoveerd waarbij draagstructuur, bakstenen binnen - en buitengevels, gewelven, gietijzeren kolommen zoveel mogelijk intact bleven of hersteld. Ook met de nieuwe toevoegingen zoals de gepolierde betonnen vloeren en het stalen buitenschrijnwerk werd getracht het industriële karakter te versterken.

 

Achter de zuid gerichte straatgevel werd over de volledige hoogte van het gebouw een atrium met glazen dak van enkel glas en een nieuwe binnengevel van isolerende beglazing gemaakt. Het is enerzijds bedoeld als overgangsruimte tussen straat en kantoren anderzijds als gecontroleerde thermische buffer.

 

Het nieuwe secretariaat biedt ruimte voor 80 medewerkers. Het gebouw was in zijn bestaande vorm te klein en daarom werd er bovenop het gebouw een nieuw dakvolume voorzien dat dienst doet als vergaderzaal en refter met aansluitende dakterrassen.

 

Er werd maximaal aandacht besteed aan de thermische isolatie van het gebouw, een comfortabel en gezond binnenklimaat mede via energievriendelijke technieken.

 

Natuurpunt VZW is, als eerste in België, door de Europese Commissie erkend als Greenbuilder-partner door haar inspanningen. Ze mag ook het GreenLight-logo gebruiken voor haar energie-efficiënte verlichting.

 

 

Bogaerts Architectuur & Interieur bvba

Bogaerts Architectuur & Interieur bvba